Ascona 2.0S B -80

Auto on alunperin myyty Valkekoskella (Heikki M. tod.näk. tammikuussa -80) , ja muutti sittemmin kaverilleni Kim S.lle Porvooseen, joka sillä pöräytteli pari vuotta. Auto meni sen jälkeen toiselle kaverilleni Markukselle. Auto sittemmin lakkasi toimimasta, ja Markus osti C-asconan jotta 50km+ työmatkat sujuisivat. Nakki-kioskin edessä sitten kysyin autosta, ja Markus lupasi myydä auton kohtuuhinnalla jos veisin sen pois. 30min sähellyksen jälkeen vaihdoin kondensaattorin ja ajelin autolla kotiin. :)

Autossa oli ostohetkellä mukana myös alkuperäiset lisätarvike 13" ATS vanteet, jotka käytän edelleen talvella siirto-rinkuloina. Kone oli joskus saanut päällensä weber korvauskaasuttimen, jotenka varajetin salaisuuksin en hirveemmin ole tarvinnut perehtyä. Kone oli pitkään alkuperäinen 2.0S, johon tosin teetin kansirempan joskus -96 tai niillä paikkeilla. Silloin Lahtisen kansikorjaamo Porvoossa laittoi siihen pronssiset ohjurit, muotoili venttiilejä sekä seetejä sekä mitälie. Tämä taisi muuten olla auton ensimmäinen kone-remppa...



Loki

Tämä loki on osittain jälkeenpäin tehty, joten etenkin ajat ovat viitteellisiä.

-9X

Tilalle ruuvattiin Boschin transistorisytkä joka tiskin yli olisi ollut 4kmk luokkaa. Sama sytkä näytää olevan Ascona 400 ralliauton valmistelu-vihkosessa.

-9X

Joskus -90 luvun loppupuolella kyllästyin tuon 2.5" pakoputken räminään ja jyrinään ja laitatin alkuperäisen kolme-pyttyisen Espooon pikahuollossa. Autosta tuli yhtäkkiä paljon tehokkaampi ja vääntävämpi!

-9X

Sain KePön kautta 36/36mm weberin (Oulusta?) jonka pistin sitten tuon 32/36mm kaasarin tilalle. Toiminta ei paljon muuttunut vaikka alumiinista aneemista sovituspalaa kairattiin auki. Näin jälkeenpäin on pakko todeta että nälkä kasvaa syödessä :)

-97

Ostin Sutiilta (mukamas?) Kissling pajan tekemän 20E koneen -86 saksasta tuodusta Mantasta, ruiskuineen päivineen. Mukaan tuli Getrag 240 laatikko, kardaani, tankki, kardaanitunnelin pala ynnä muuta sälää. Nämä sitten asennettin autoon porvoossa tutussa korjaamossa ilta-yötöinä. Kone kiersi hienosti, mutta ei ihan kondiksessa ollut. Johtui ehkä 2.0S jakajasta, mene ja tiedä. Näin jälkeenpäin miettien olisi ollut järkevää otta tuon 20E koneen oma jakaja, mutta kun omasta takaa oli jo "huippusytkä" ja sain jakajaa jättämällä pois muutaman satkun (kymmeniä euroja) hinnasta pois niin...

Sillä koneella ajoin muutaman kympin kunnes tuli katsastuksen aika, ja sen myötä päästötarkistus. :( Kansiremppa oli välttämätön jotta auton sai leimattua, siinä sitten tuli uudet venttiilit ym laitettua ja matka jatkui. Pitkään vaivannut jano ei tosin laantunut. Johtuiko sitten vääristä säädöistä tai liian jyrkästä nokasta, mene ja tiedä. Tankkasin vain...

-99

MarraskuuAuto vietiin tallinan poikien luo Larussa. Älkää tehkö samaa virhettä hyvät ihmiset. Ajatuksena oli vaihdattaa etulokarit sekä fixata pari reikää. No, pojat sahasivat mm. pois apparin penkin alla olevaa lattian osaa. Siis se, jossa auton runko- numero on! Voi voi että oli ongelmia senkin kanssa. Pojat laittoivat sitten uutta peltiä vähän sinne-tänne mutta ei maalintippaa, eikä massaa. Voi voi että ****ttaaa.. Atutti niin paljon että en viitsinyt mennä edes valittamaan asiasta.

Auto sitten muutoskatsastettiin, ja otteeseen merkittiin prosentit vaihdetusta koneesta sekä laatikosta. Leiman sain sitten näyttämällä paperit autosta, koneesta jne. Aamulla kun piti mennä näyttämään paperit meni tietenkin virtalukon tappi poikki, joten näyttö asemalla sujui näyttämällä inssille miten se lukon pohja toimii ruuvarilla. Läpi meni, ja suoraan Sutiille hakemaan uutta lukkoa.

Marraskuu -00

Innostuneena vaihdoin sekä syylarin että lämppärin kennoston. Syylarin hain Hakkilan Varakiristä joka vuorostaan sai sen Turun Jäähdytinkeskukselta. Hinta oli muistaakseni 600mk kieppeillä... (100e). Siihen juotatin (Jäähdytinkorjaamo Niiranen malminkaarella) vanhasta syylarista otettu tuulettimen anturin kierreholkkia ja matka jatkui. Lämppärin kenno oli vanhasta muistista erään korjaamon hyllyltä uutena osana joka oli siellä maannut hyllyllä viimeiset 10v.

Elokuu -01

Moottorin vaihto. Ulos nostettiin 20E kone, ja tilalle tuli -90 Omegasta C24NE kone ruiskuineen kaikkineen. Kone tuli Sapomalta ja se on ollut saksalaisessa peräänajetussa Omenassa. Omenan odometri oli 180Mm kohdalla, eli suht käyttämätön kone on :) Minulla on muuten englannin kielinen howto miten rakensin C24NE koneen niin, että se menee asconaan. Seuraa linkkiä "päätasolta". Tulen siihen lisäämän kytkennät kun ehdin.

Lokakuu -01

Remppasin takajarrut. Pitkän mietinnän jälkeen tulin siihen tulokseen että rummut saavat kelvata vaikka Harrilla (opeltuners.com) olisi hyvä esimerkki miten ne voidaan muuttaa levyiksi. Vaihdoin sitten putket koko matkalta. Jarruosia meni vaihtoon kengät, jouset, rummut ja sylinterit. Eli kaikki paitsi käkkärin vaijeri. Koska omassa vehkeessä on manuaalisäätöiset takajarrut, ja alkuperäiset säätöruuvit olivat yhtä puuta jarrukilven kanssa jouduin nuo säätöruuvit myös vaihtamaan toisenlaisiin. Quick-illä on tuote joka meneen ruuvamalla paikalleen. Kysy vaikka www.autopaasi.fi-ltä, ne tietävät mitkä tarkoitan. Vanhat ruuvit jouduin rälläköimään poikki jarrukilven ulkopuolelta, sekä lyömään vanhat irti.

Joulukuu -01

28-31 päivä sekä tammikuu -02 1 remppasin sitten etupään. Vaihtoon men~~i molemmilta puolilta alatukivarret. Alatukivarret ostin vajaan kmk kpl hintaan autopaasilta. Vaikka tulivat Koivuselta, niin niitten tarrojen alla oli sitten Opelin omat tarrat. Eli alkuperäiset osat. Samalla vaihdoin Sidem (Thanks Jyrki S) ylä- sekä alapallonivelet. Vaihtoon meni myös pyöränlaakerit. Eteen ilmestyi Rekord E jäähdytetyt levyt merkkiä Brembo sekö Haverisen kaverilta ostetut Omega 2.0i Caravan uivat satulat jossa Ferodon palat. Samalla vaihtui jarruputket sekä -letkut uusiin. Eteen laitoin Omenan letkut vaikka Asconan omat banjopäiset letkut olisivat sopineet. Tuo satulan liukutapin pää ja jarruletkun banjo ovat aika lähellä jousta jousituksen ollessa täysin alhaalla, joten porasin alatukivarteen stopparipinnan pistehitsin takapuolelle 6mm reiän ja laitoin siihen pultin jotta mahdolliset kuoppaiset mutkat eivät leikkaa jarruletkua poikki. Samalla laitoin pienen esi-kierteen tuohon letkuun niin, että se pysyy poissa pyörän tieltä. Poistamani levyt olivat sitten oletettavasti auton alkuperäiset, niissä oli -80 leima... :)

Ongelmia tuli satulan kanssa. Se otti kiinni vanteen sisäkehään (13" ATS "Stern" vanteet) niin paljon että vanne meni paikalleen, mutta ei enää pyörinyt. Eli vanne oli saatava noin 5mm ulospäin jonka sitten ratkaisin jollakin tavalla ;)

Kun auto kerran oli sisällä, vaihdoin sutiilta ostamani Mad-merkkisen alustasarjan alle. Pelästyin ensin tiputettua auto että onpas matalalla, mutta kun olin auto pyörittänyt ympäri Espoota tunnin verran enkä kertaakaan ollut pohjakosketuksessa oli pakko olla tyytyväinen. Tuo progressiivinen jousi vain toimii kertaluokkaa paremmin kun edellinen Bosch alustasarja (Bosch GWS-125C kulmahiomakone). Koska takapää näytti tippuvan enemmän kuin edelliset jouset laitoin eteen kierroksen "jousikumiletkua", mutta se oli todennäköisesti turhaa.

Tammikuu -02

6 tammikuuta. No, en sittenkään ollut tyytyväinen tuhon MAD sarjaan. Lintta mikä lintta. Ainakin 165R13 fillareilla tuo oli liian matalan näköinen. Kävin sitten Erikoisrengas Ekegrenillä, joka on muuten hyvä paikka kysyä neuvoja jos miettii miten tehdä joku asia. Selvisi siellä sitten että kyllä ne jarrut on sittenkin tehtävä niillä ATE'n satuloilla. Eli napa menee sorvattavaksi, ja on hankittava uusia letkuja sekä valmistettava tukirautaa sille letkulle. Samalla voisi viedä ne satulat puhallettaviksi.

Ekegreniltä tuli sitten kohtuuhintaan mukaan "liike-salaisuus" etujouset jotka ovat yhtä pitkät kuin nuo MADin jouset. Lankavahvuus on 15mm, ja Ekegrenillä sanoivat että kierros pois niin on sopiva. Otin sitten puolikkaan kierroksen, ja on ehkä sittenkin luotettava Ekegrenin sanoihin koska toinen mokoma olisi mahdollisesti just sopiva.

Mittailin lokarin reunaan keulan korkeutta, ja omilla pätkäistyillä oli 60/59cm mutta olivat liian löysät, jousitus pohjasi aika ajoin jne. MADin sarja oli sitten luokkaa 59/58 eli vielä matalemmat kuin edelliset. Nämä Ekegrenin (Mersun jouset?) olivat kierroksen puolikkaan poiston jälkeen 64/62cm (Mitat ovat vasen/oikea puoli). Passeli korkeus olisi siinä 61cm kohdalla minun mielestäni, saa katsoa koska innostuu ottamaan tuon toisenkin puolikkaan pois..

10. päivä tuli sitten illalla romplattua sähköjä. Sain vihdoin kytkettyä kierrosmittarin kiinni Motroniciin, sekä "check-engine" valon tehtyä valokatkaisemen yläpuolella olevaan peitelevyyn. Käytin 50mA 12V autoradiolampun joka on epoksilla kiinni, hyvä tuli. Kohta saan ehkä selville miksi tuo kone ei suostu käymään tyhjäkäyntiä. Kunhan saan ALDL liittimen kytkettyä, ja hyppynarut A-B välille...


Auto lyhyesti


Todo: